"Знанието е съкровище, което ще последва своя собственик навсякъде"

Разработки по литература за ученици от осми клас. Ако не откриете необходимата Ви тема тук, моля Ви пишете във форумите ни за помощ. Ако искате да помогнете на други, можете да обогатите нашия списък като изпратите разработени от Вас произведения на нашите e-mail адреси.

 • Иван Вазов - биография

  Роден на 27 юни 1850г. в Сопот, син на Минчо Айваза (търговец) и Съба Вазова;

  Прочети
 • Опълченците на Шипка - произведение и анализ

  В първата е представена трагичната съдба на българите под робство. Лирическият говорител с болка разказва за позорните страници в историята ни.

  Прочети
 • Опълченците на Шипка - тези

  Стиховете говорят за значимостта на драматичната битка. Разкрита е героичната саможертва на опълченците и техния устрем към свобода. Те са надмогнали робското примирение и омразата към поробителя предопределя тяхната целеустременост. Проявяват войнска храброст и на дело доказват любовта си към родината.

  Прочети
 • Българският език - похвати и изразни средства

  Първите три строфи – в тях основният тон е полемичният / води се спор/. Лирическият говорител отхвърля несправедливите обвинения към българския език, като изтъква неговите достойнства.

  Прочети
 • Българският език - тези

  Инверсията „свещен”,използвана в първа строфа на одата „Българският език” разкрива връзката на народа с миналото му. Родното слово е съхранило народностното съзнание на българите по време на петвековното робство.Предците ни с цената на живота си са го отстоявали и бранили, за да просъществува българското. Словото има вековна история и ако се отречем от него, ние се отказваме и от всичко родно.

  Прочети