"Знанието е съкровище, което ще последва своя собственик навсякъде"

Разработки по литература за ученици от осми клас. Ако не откриете необходимата Ви тема тук, моля Ви пишете във форумите ни за помощ. Ако искате да помогнете на други, можете да обогатите нашия списък като изпратите разработени от Вас произведения на нашите e-mail адреси.

 • Алеко Константинов - биография

  Роден на 1 януари 1863г. в Свищов, баща му е известен търговец с международни контакти.

  Прочети
 • Из „До Чикаго и назад” - произведение и най-важните моменти

  Вие трябва да сте били на Пловдивското изложение и знаете големия павильон? Той беше доста голям, нали? А пък в двореца на мануфактурата в Чикагското изложение може да се помести не само цялото наше първо Пловдивско българско изложение, но могат да се настанят и всички жители на втората българска столица, заедно с всичката им покъщина, па и с живата стока отгоре.

  Прочети
 • Из „До Чикаго и назад”, На Чикагското изложение - анализ

  Чикагското изложение е част от „До Чикаго и назад”

  През 1893 г. Алеко пътува до Световното изложение в Чикаго. Пише произведението по идея на приятелския кръжок „Весела България”.

  Прочети
 • Чикагското изложение - тези

  Изразът е от Чикагското изложение, описано в „До Чикаго и назад” и представя гледната точка на пътеписеца. Това са думи, казани по повод невъзможността на американците да разберат какво е написано в един български вестник, който повествователят открива в официалния павилион на България.

  Прочети
 • Бай Ганьо пътува - произведение и най-важните моменти

  Тренът ни влезе под огромния свод на пещенската гара. Ний с бай Ганя влязохме в бюфета. Като знаех, че тук ще се бавим цял час, аз преспокойно се разположих при една маса и си поръчах закуска и пиво. Наоколо ми свят - гъмжило!

  Прочети